ponedeljek, 15. februar 2016

5. tekaški teden

Dnevi hitro tečejo naokoli in kot bi mignil je teden naokoli. Vreme je še vedno precej nepredvidljivo, a vseeno dopušča vsaj 2-3x tedenski tek, kar je dovolj za napredek. 

16. dan: 9.2.2016, torek
Opazila sem, da se pri teku po isti progi hitreje naveličam in je obenem tudi manjši napredek, zato poskušam iskati čimbolj raznolike proge. Tokrat sva naredili polovico proge po gozdnih poteh, polovico po asfaltu. Odtekli sva 4,15km v času malo manj kot 29 minut. Moj povprečni srčni utrip je bil med 157 - 170 kar je glede na razgibano progo odlično. Tudi po teku nisem imela občutka utrujenosti, ampak bi lahko tekla še kakšen kilometer več.

17. dan: 11.2.2016, četrtek
Vreme je bilo idealno, prijetno spomladansko, temperatura okoli 10 stopinj. Mislila sem, da je bolj mrzlo, zato sem se preveč oblekla. Na srečo sva večino proge odtekli v senci, tako da ni bilo tako hudo. Odtekli sva 4,3km v času malo manj kot 30 minut, s tem da je to ena izmed najbolj napornih prog tukaj v bližini, saj se več kot 1 km konstantno vzpenjaš. Mislim, da bom res morala vključiti v svoje treninge vaje za moči, saj sem imela občutek težkih nog, kljub temu, da je utrip bil precej normalen: 157-170. Lahko rečem, da sem se že dobro natrenirala za 5km dolžino teka.

18. dan: 13.2.2016, sobota
Tokrat sva prvič odtekli tako dolgo razdaljo brez pavze in sicer kar 5.6km, ki sem jih odtekla v 37:41 minutah. Prijateljica je potrebovala 1 minuto več. Po tokratnem teku sem bila res izmučena. Mislim, da predvsem zaradi zadnjih 600m, pri katerih se konstantno vzpenjaš. Kljub temu drugi dan nisem čutila nobenega musterfibra. Do sedaj sem ga čutila le 1-2x. Dejstvo je, da nočem preveč pretiravati, saj sem v preteklosti imela probleme s koleni, zato se tokrat še toliko bolj držim postopnosti in ne do meje maksimuma.

Moj plan za naprej je poskušati vsaj enkrat v tednu teči 5 minut oz. 1km več kot v preteklem tednu, da čimprej prideva do razdalje, ki jo bova odtekli konec marca. V marcu imam namen, da bi poskušali čimveč vključiti intervale hitrosti in bi tako tudi izboljšale čas, saj trenutno kaže, da bova potrebovali cca 1h za 9.4km. Moj cilj je seveda pod 1h oz, še raje pod 55minut :) vsaj enkrat bova šli tudi na progo, ki jo bova odtekli konec marca, da vidiva, koliko je vzponov in kje morava varčevati z energijo.

Povzetek prvih 5 tednov teka:
Od začetka do Kraškega maratona je bilo na razpolago 11 tednov, tako da sva skorajda na polovici najine priprave na rekreativni tek. Vključno s tem tednom sva opravili kar 18 treningov in moram reči, da sem z napredkom kar precej zadovoljna. Na nižjem srčnem utripu se pozna, da prihajam v formo in mi tek ni več samo mučenje za srce, ampak tudi užitek. Prav tako imam lepše oblikovane noge in malo manjšo zadnjico :) 
Začela sem tudi več piti vode, s preteklim tednom pa poskušam jesti čimmanj predelane hrane in predvsem skoraj nič sladkarij, kar mi zaenkrat precej dobro uspeva. Kg se od začetka niso bistveno spremenili, saj imam cca 1kg manj, a je postava kljub temu lepša. Če bom tako napredovala, bo super!

Lep dan še naprej :)

2 komentarja:

  1. Kaki pa so plani za po maratonu? Nadaljevati s tekom? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadaljevati s tekom in uresničiti mojo veliko željo že od srednje šole - preteči velik maraton oz 42km :)

      Izbriši