torek, 9. februar 2016

3 in 4. tekaški teden

Res je, da se nisem oglasila že 2 tedna, a še vedno pridno tečem. Škoda le, ker je vreme precej deževno. Kljub temu nama je uspelo opravit vseeno 6 treningov. Poleg tega se dnevi daljšajo, tako da bova poskušali čimveč treningov opraviti kar na domačem teritoriju.


10. dan: 25.1.2016, ponedeljek - TEK na ATLETSKI STEZI
Skupno sva odtekli 12 krogov, po vsakem tretjem odtečenem krogu sva naredili cca 1 minuto pavze s hojo. Skupaj sva pretekli 3.73km v času 22:42 in s kar 9,86km/h povprečno hitrostjo. Prva dva kilometra sva imeli tempo manj kot 6 minut na km, kar je odlično. Opažam, da mi tek na atletski stezi ne najbolj ustreza, tako zaradi monotonosti kot zaradi podlage, saj me po določenih pretečenih krogih začnejo stopala malo boleti.


11. dan: 27.1.2016, sreda - TEK na ATLETSKI STEZI
Trening je bil sestavljen iz 1.5km teka in 0.1km hoje. Skupno sva tako naredili 4.5km v času 30:19 s povprečno hitrostjo 8,91km/h. Zadnji km je bil precej mučen, čeprav sem imela povprečni srčni utrip med celotnim tekom med 155 in 166, kar ni veliko. Mislim, da je res problem v podlagi.


12. dan: 30.1.2016, sobota
Danes je precej rosilo, a sva vseeno šli ven in prav vesela sem bila, da sva tekli v bližini. Odtekli sva 2km, nato 3 minute hodile ter še 2km teka. Za 4km sva potrebovali 27:39. Vesela sem, ker kljub ne ravnem terenu tečeva tudi v hrib in se boriva, kljub bolečinam v mečah in občutku utrujenosti.

13. dan: 31.1.2016, nedelja
Vikend je bil precej delovno naporen, a glede na vremensko napoved za prihajajoče se dni, sva se vseeno odločili, da greva tečt. Tokrat sva šli le 2km, ki sva ju odtekli v 14minutah, a naj poudarim, da je šlo za progo z precejšnjih vzponom in niti malo ne enostavno. Raje bi pretekla 4km po ravnini kot pa to progo :D tudi tokrat nama je uspelo brez pavze (prvič sem si ponavljala motivacijsko poved v mislih "Zmorem, vem, da zmorem"). Moram reči, da se tudi kar čudim prijateljici, kako ji gre dobro ter ji vzponi ne povzročajo več težav. Mogoče ji res pomaga ura, ki je dobra orentacija si srčnem utripu in občutku utrujenosti.

14. dan: 4.2.2016, četrtek
Ne morem verjeti, da nama je uspelo prvič med tednom iti tukaj teči. Odtekli sva 2.5km z 2 minutama hoje in nato še 1.5km. Skupno sva tako naredili malo več kot 4km v času 27 minutah.
 
15. dan: 5.2.2016, petek 
Prvič sva pretekli nekaj več kot 5km z vmesno pavzo. Ker se kraški maraton vztrajno približuje, sva se odločili, da bova obenem podaljšali tako dolžino teka brez pavze kot samo količino minut teka. Tokrat sva odtekli 3km, naredili 1minuto 45 sekund pavze s hojo ter nato odtekli še 2.5km. Zadnji km je bil precej mučen, kar je bilo vidno tudi na mojem povprečnem utripu 175, vendar prve 4,5km je bil precej lahkoten tek kljub razgibani progi. Tisti vzponi, ki so se mi zdeli na začetku grozni, se mi sedaj zdijo vedno bolj položni :) Za 5.5km sva potrebovali kar 38:46, kar ni ravno malo, ampak na hitrosti bova delali najbrž šele marca. Prvi cilj je pridi do 9,5km teka, saj je tolikšna razdalja maratona.

Poročilo v številkah za prvih 15 tekaških treningov, ki sva jih opravili točno v mesecu dni oz. 9.1. - 8.2.2016:
Od začetka februarja sem začela tudi piti več vode s pomočjo aplikacije Plant Nanny in vsaj zaenkrat mi pomaga ohranjati motivacijo. Čeprav sem jo že v preteklosti preizkusila, sem hitro obupala, ampak mogoče tokrat bom le več časa vztrajala :)

Naslednji korak je izboljšanje prehrane. Začela sem danes, po pustnem vikendu. Zdi se mi škoda, da pridno tečem in uničim precej pozitivnega učinka na postavi ravno z nezdravo prehrano. Najprej bi rada zmanjšala vnos sladkarij, nezdravih prigrizkov in enostavnih OH.

To je vse za tokrat, se slišimo! :)

4 komentarji:

  1. Napredek se lepo pozna, čestitke za vztrajnost kljub slabemu vremenu! Tudi meni bi bilo težko teči na tekaški progi, predvsem zaradi monotonosti. :)
    Se pa strinjam glede prehrane, saj ni treba pretiravat, malo pač pazit, da poješ več zelenjave, sadja in beljakovin ter se malo bolj izogibati OH in škrobu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) deževno vreme res ni najboljše za motivacijo, a srčno upam, da se bo izboljšalo.
      Mogoče bi lahko napisala kako objavo, kako najlažje in najbolj učinkoviti izboljšati prehranjevalne navade? :) se mi zdi, da ti je to področje zelo domače in znaš odlično predstaviti dejstva, da človeku, da precej misliti in se zamisli nad sabo.

      Izbriši