torek, 26. januar 2016

2. tekaški teden

Vreme je bilo skorajda cel teden super, čeprav precej mrzlo, a vsaj dežja ni bilo. Moram reči, da se na nizke temperature med tekom že kar dobro privajam.

7. dan: 19.1.2016, torek - TEK na ATLETSKI STEZI
Plan je bil podoben kot prvi teden, a zaradi -2 stopinj zunanjega zraka, sva se odločili, da bova tekli cel čas, le hitrost krogov bo različna. Trening je bil sestavljen iz 10 krogov. Naredili sva izmenično 3 ponovitve: krog počasnega teka in 2x kroga hitrejšega teka. Zaključili sva s krogom počasnega teka in skupno pretekli 3.11km v nekaj manj kot 20 minutah. Po teku sva se raztegnili in odšli domov. Tek ni bil pretirano naporen. Edina pomanjkljivost nižjih temperatur je, da se telo počasneje segreje in je pogostejši občutek težkih nog, vsaj pri meni.

8. dan: 21.1.2016, četrtek = sončno
Sonce je prijetno sijalo, temperature so bile že prav spomladne in niti malo ni bilo mrzlo kot v torek. Naredili sva 3x 7 minut teka z vmesno minuto hoje. Moram reči, da se razgibanost proge precej pozna, tako na višjem povprečnem srčnem utripu kot na nižji povprečni hitrosti. Tudi tokrat sva naredili nekaj več kot 3km. Po teku sem bila precej izmučena, zato sem spila beljakovinski napitek za hitrejšo regeneracijo in se preoblekla v sveža oblačila. Tokrat se je prvič zgodilo, da sem naslednji dan precej čutila bolečine v mišicah in to predvsem v sprednjih stegenskih.


9. dan: 23.1.2016, sobota = sončno
Dan je bil čudovit, sonček je prijetno sijal in bilo je prav užitek teči. Tudi tokrat je bil plan 3x7 minut teka z vmesno minuto hoje, ki sva ga nagradili še z dodatnimi 6 minutami teka in tako odtekli kar 27 minut in nekaj manj kot 4km. Priznati moram, da me je to precej presenetilo in ne morem verjeti, da se kljub 3-mesečni pavzi, dejansko pozna, da sva bili prejšnje leto precej mesecev tekaško aktivni. Res pa je, da nisva tekli več kot 5km.

Kot ste najbrž opazili, so treningi precej bolj različni kot sem sprva načrtovala, saj jih prilagajava glede na vreme, počutje, občutek v mišicah in srčni utrip :) a vseeno mislim, da s tem ni nič narobe, saj je pomembna predvsem konstantnost in to je vsaj 3x tedensko tek. Napredek je pa tudi viden iz dneva v dan :)

Povzetek drugega tedna v številkah:
Ne morem verjeti, da se dejansko že po nekaj treningih pozna na počutju kljub nezdravi prehrani, ki jo uživam. Zdi se mi, da se mi je že malenkost dvignil nivo energije. Tekaški treningi mi počasi postajajo že pravi užitek v kombinaciji z občasnim mučenjem, a vendarle občutek po teku je vedno boljši :) sem prav vesela, da sem se končno spravila v pogon!  

2 komentarja:

  1. Dejansko se po teku in po drugih vadbah počutiš dobro, za to bi naj bil odgovoren serotonin, hormon sreče.
    Jaz, ko se redno gibam lahko dejansko jem popolnoma vse pa se ne bom zredila za gram, sicer se potem rezultati ne poznajo tako hitro. :)
    Je pa problem, če se ne gibam in jem svinjarijo - to kar delam zdaj, čakam, da grem na hamburger. ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ravno ta teden sem se spraševala, zakaj ne bi tudi prehrane izboljšala, saj se rezultati razen na bolj mišičastih stegnih sploh ne poznajo. Težava je le, ker se bistveno lažje spravim k telovadbi kot pa k zdravi prehrani :D

      Izbriši