sobota, 26. september 2015

Focus T25: Zakaj sem se za to vadbo odločila in kako je potekal prvi dan



Že veliko časa razmišljam o tem, da bi čez jesen ali zimo šla skozi program telovadb, ki so zadnje čase precej popularni. Ker se dnevi vedno bolj krajšajo, prave volje za tek nekako ne najdem, čeprav mi je tek precej pri srcu, sem se odločila, da to željo končno uresničim. K tej odločitvi je pripomogel tudi včerajšnji obisk sosedov, ki imajo precej ogledal in stekel, kjer se vidi postava. Podoba v njih me je kar malo zmrazila. Ne bom rekla, da sem debela in imam viška 10kg+, a če bi prišla na kg, ki sem jih imela še dve leti nazaj, bi bila super zadovoljna :) ciljna teža je 55kg oziroma obsegi, ki sem jih imela pri tistih kg. Cilj je izoblikovana postava, dobra kondicijska pripravljenost in ne samo manj kg. Visoka sem 165 cm.
 
 Vir: https://www.youtube.com/watch?v=rfi80Wf29_M
Že nekaj časa je na voljo vadba T25 in najbolj všeč mi je, da traja le 25 minut dnevno, kar ni veliko in verjamem, da si bom lahko vsaj v večini primerov vzela čas zanjo. Začela sem kar danes, na soboto. 
Z mojo kondicijo je tako, da nisem ravno v super stanju, zato pričakujem, da bo vsaj prvih nekaj vadb zelo napornih in da ne bom mogla niti dihati, a upam, da me to ne bo ustavilo na poti do cilja. Kolikor sem gledala na internetu so rezultati precej dobri, če se res držiš programa in paziš pri prehrani. S spreminjanjem prehranjevalnih navad bom začela postopoma. V osnovi nimam ravno katastrofalnih, a vseeno bi lahko bile boljše.
Pričakovanja so po eni strani velika, po drugi niti ne. Kako mi bo šlo, bom sproti objavljala. Ne vem še ali bom pisala vsako objavo za posamezen dan vadbe ali bom združila v tedenske objave. Odvisno od časa in koliko bom imela za povedat :)

1. DAN: Cardio
Občutki pred vadbo so bili kar malo živčni, razmišljala sem o tem, če se zavedam v kaj se spuščam in nikakor nisem bila tako zagreta kot včeraj. Preračunala sem, če mi uspe it skozi celotno vadbo brez ponavljanja Gamme (14 tednov), jo bom dokončala ravno na 31.12. :)
Med vadbo po treh minutah… a oni to resno?? Do 12 minut pred koncem sem večinoma sledila skupini le parkrat sem naredila vaje v lažji različici. Zadnjih 12 minut, ko so prišli na spored počepi, sem sledila večinoma lažjim vajam, občasno tudi normalnim. So vaje, ki so mi zelo všeč, zabavne, so vaje, ko umiram zraven njih in samo čakam zamenjavo. Super je, ker čas odšteva, tako da sem lažje zdržala. Vendar zadnjih 5 minut je bilo čisto preveč in sem vmes parkrat spila po požirek vode. Verjamem pa, da bo z ponavljanjem vaj vedno lažje pa tudi bolj pravilno in dosledno jim bom lahko sledila.
Podatki vadbe: 

  • čas vadbe 8.30 
  • celotno trajanje 28:50 
  • poraba kalorij 242 
  • povprečni srčni utrip 165
  • maksimalni srčni utrip 180

Po vadbi je vse teklo z mene, polt celo iz obrvi, torej lahko veste, kako je bilo naporno. Mišice niti nisem čutila toliko, ampak pri meni je tako, da se pojavi musterfibr šele čez par ur (danes se mi je čez 12h) in do takrat hodim kot, da bi lebdela, potem se pa premikam kot kakšna babica :D Ponosna sem, da mi je uspelo it skozi… ampak to je šele prvi dan.. :) Pogledala sem, kaj me čaka jutri.. in ojoj, skleci… to bo še zabavno :D
Edino malo me skrbi glede mojih kolen, ker sem v preteklosti imela težave in tukaj je kar nekaj poskokov in skakanja levo desno gor dol…

Je katera šla skozi to vadbo? Občutki? Rezultati?

4 komentarji:

  1. Pri meni so največji problem roke, ki so totalno šibke. Pri tej vadbi sem nekje na polovici odnehala, ker svojega telesa enostavno nisem mogla zdržati na rokah. :D
    Pa ni mi všeč, da je ravno vsak dan ... jaz bi tak 2x do največ 3x tedensko.
    Javi kako ti bo šlo naprej :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj jaz imam isti problem in danes je bila muka. Vseeno upam, da jih bom tekom vadbe vsaj nekaj utrdila in bom lahko delala tako kot dela skupina. Bom javila :)

      Izbriši
  2. joj super, da si se lotila, jst sem dala čez celoten focus in rezultati so bili superrrrr, če te bo mikalo branje sem imela za vsak končan sklop objavo:), kr negi kg sem izgubila a največ pa obseg pasu. Nose imam prav lepe, take kt učasih:) super pogumno naprej:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Seveda me mika branje in sem že prebrala preko telefona, vendar bom še enkrat preko računalnika, ker daljše zapise tako lažje berem :) hvala, da si povedala in za spodbudno sporočilo :)

      Izbriši